فهرست مطالب
فوبیا ، ترسی طاقت فرسا و تضعیف کننده از یک شی، مکان، موقعیت، احساس یا حیوان است . فوبیاها بیش از ترس ها قابل توجه هستند. بروز این نوع ترس زمانی می باشد که فرد حس خطری اغراق آمیز یا غیر واقعی نسبت به موقعیت یا شیئی داشته باشد.
اگر فوبیا بسیار شدید شود، فرد سعی می کند زندگی را به نحوی سازماندهی می نماید که از چیزی که باعث اضطراب او می شود دوری نماید. فوبیا علیرغم محدود کردن زندگی روزمره ، باعث بروز ناراحتی زیادی می شود.
فوبیا چیست؟
فوبیا ،ترسی غیرمنطقی مرتبط با محرک خاصی مانند آسانسور، سوزن یا حیوانات است. فوبیای خاص نوعی اختلال اضطرابی است و باعث می شود افراد دچار ترسی شوند که متناسب با خطر واقعیست که منبع فوبیا ارائه می کند. به عنوان مثال، امکان دارد سوار هواپیما شدن در مواردی نادر، مانند سقوط هواپیما،خطرناک باشد، اما اکثر مردم ،پرواز بدون تصادف را پذیرفتند و آن را ایمن می پندارند. کسی که فوبیای خاص از پرواز دارد، وارد شدن به هواپیما را خطری تهدید کننده در زندگی تلقی می کند.
دلیل واحدی برای اختلالات اضطرابی مانند فوبیا وجود ندارد، اما کارشناسان معتقدند که این اختلالات ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. به عنوان مثال، کودکانی که سابقه خانوادگی اختلالات اضطرابی و محیط زندگی پر استرسی در اوایل کودکی دارند، در معرض خطر ابتلا به فوبیای خاص هستند. افرادی که دچار فوبیای خاص می شوند علائم خاصی ، مانند داشتن اضطراب شدید در مواجهه با منبع فوبیا و دوری از آن را نشان می دهند.
علائم فوبیا
فوبیا، نوعی اختلال اضطرابی است. تا زمانی که با منشا ترس در تماس نگیرید، دچار هیچ علامتی نمی شوید.
اما در برخی موارد، حتی فکر کردن در مورد منبع فوبیا باعث بروز احساس اضطراب یا وحشت در فرد می شود که با نام اضطراب پیش بینی نیز شناخته می شود.
علائم فوبیا عبارتند از:
- بی ثباتی، سرگیجه و سبکی سر
- تهوع
- تعریق
- افزایش ضربان قلب یا تپش قلب
- تنگی نفس
- لرزش یا رعشه
- ناراحتی معده
اگر در معرض تماس با منشا فوبیا قرار نگیرید، زندگی روزمره تان تحت تأثیر قرار نمی گیرد. اما اگر فوبیای پیچیده ای مانند آگورافوبیا دارید، برخورداری از زندگی عادی بسیار دشوار می گردد.
انواع فوبیا
افراد نسبت به طیف گسترده ای از اشیا یا موقعیت ها فوبیا پیدا می کنند.
اما فوبیاها را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
- فوبیای خاص یا ساده
- فوبیای پیچیده
فوبیای خاص یا ساده
فوبیاهای خاص یا ساده حول یک شی، حیوان، موقعیت یا فعالیت خاصی متمرکز می شوند.
اغلب فوبیاها در دوران کودکی یا نوجوانی بروز می نمایند و با بالا رفتن سن، شدتشان کمتر می شود. نمونه های شایع فوبیاهای ساده عبارتند از:
- فوبیهای حیوانی-مانند سگ، عنکبوت، مار یا جوندگان
- فوبیاهای محیطی – مانند ارتفاع، آبهای عمیق
- فوبیاهای موقعیتی – مانند مراجعه به دندانپزشک یا پرواز
- فوبیاهای بدنی- مانند خون، استفراغ یا تزریق آمپول
- فوبیاهای جنسی- مانند اضطراب عملکرد یا ترس از ابتلا به عفونت مقاربتی (STI)
فوبیاهای پیچیده
فوبیای پیچیده نسبت به فوبیای ساده ناتوان کننده تر هستند. آنها معمولاً در بزرگسالی رخ می دهند و اغلب با ترس یا اضطراب ریشه ای در مورد موقعیت یا شرایطی خاص همراه هستند
دو مورد از شایع ترین فوبیاهای پیچیده عبارتند از:
- آگورافوبیا
- هراس اجتماعی
آگورافوبیا اغلب به عنوان ترس از فضاهای باز در نظر گرفته می شود، اما بسیار پیچیده تر از این موضوع است. فرد مبتلا به آگورافوبیا از قرار گرفتن در مکان یا موقعیتی که در صورت حمله پانیک فرار از آن دشوار می باشد، احساس اضطراب می کند.
معمولاً، اضطراب منجر به اجتناب فرد از موقعیتهایی مانند:
- تنها ماندن
- قرارگیری در مکانهای شلوغ، مانند رستورانها یا سوپرمارکتهای شلوغ
- مسافرت با وسایل نقلیه عمومی
اگر فوبیای اجتماعی دارید، از ترس این که جلوی مردم صحبت کنید و در ملاء عام تحقیر شوید، می ترسید.
فوبیا در موارد شدید، ناتوان کننده می باشد و شما را از انجام فعالیت های روزمره مانند غذا خوردن یا ملاقات با دوستان باز دارد.
چه چیزی باعث فوبیا می شود؟
به نظر می رسد فوبیا علت واحدی نداشته باشد، اما عوامل متعددی در بروز فوبیا دخیل هستند.
به عنوان مثال:
- امکان ارتباط فوبیا با حادثه یا ترومای خاصی وجود دارد
- ممکن است فوبیا، پاسخ آموختهای باشد که فرد در اوایل زندگی از والدین یا خواهر یا برادرش (برادر یا خواهر)فرا گرفته باشد
- ژنتیک نیز در فوبیا نقش دارد – شواهدی وجود دارد که نشان میدهد برخی افراد در مقایسه با سایرین تمایل به مضطرب بودن از زمان تولد دارند.
وقوع ترس در موقعیتی خطرناک، امری طبیعی تلقی می شود. اما فوبیاها حالتی فراتر از ترس عادی هستند و غیرمنطقی به نظر می رسند. هر کسی ممکن است از حیوان، شی، مکان یا موقعیتی بترسد. در بسیاری از مواقع، منبع ترس سبب بروز هیچ گونه تهدید یا خطری واقعی برای افراد نمی شود، اما همچنان ترس؛ سرتاپای وجودش را فرا می گیرد.
افراد مبتلا به فوبیای خاص از انجام هر کاری که باعث تحریک ترسشان می شود اجتناب می کنند، حتی زمانی که انجام این کار سبب بروز اختلال شدید در زندگی روزمره شان شود. وقتی افراد با فوبیای خود مواجه می شوند، دچار اضطراب شدیدی می شوند که گاهی اوقات تضعیف کننده است.
این مقاله 12 نوع شایع فوبیا و همچنین فهرستی از همه فوبیاهایی (که در حال حاضر شناخته شده اند) را که افراد دچارش می شوند را ارائه می کند. به خاطر داشته باشید که اگر فردی از معیارهای تشخیصی فوبیای خاص برخوردار باشد، با بیماری روانی زندگی می کنند که احتمالاً نیاز به درمان دارد.
12 فوبیای شایع
تخمین زده می شود که 9.1 درصد مردم ایالات متحده به نوع خاصی از فوبیا مبتلا هستند. اغلب اوقات، شدت فوبیا از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است، اما همه انواع فوبیا قابل درمان هستند. بیشتر فوبیاها با روش رفتار درمانی شناختی درمان می شوند، که شیوه های متفاوتی از تفکر را در پاسخ به ترس که اغلب شامل قرار گرفتن در معرض خود ترس می باشد را تشویق می کند.
موارد زیر برخی از شایع ترین فوبیاهای رایج در بین مردم ایالات متحده است:
- آراکنوفوبیا (ترس از عنکبوت ها)
- اوفیدیوفوبیا (ترس از مارها)
- آکروفوبیا (ترس از ارتفاع)
- آئروفوبیا (ترس از پرواز)
- سینوفوبیا (ترس از سگ)
6 آسترافوبیا (ترس از رعد و برق و نور)
- ترپانوفوبیا ( ترس از تزریق آمپول )
- فوبیای اجتماعی ( اختلال اضطراب اجتماعی )
- آگورافوبیا (ترس از موقعیتی که فرار از آن دشوار باشد)
- میسوفوبیا (ترس از میکروب ها)
- کلاستروفوبیا (ترس از فضاهای کوچک)
- گلوسوفوبیا (ترس از سخنرانی در جمع)
- آراکنوفوبیا (ترس از عنکبوت:)
آراکنوفوبیا ترس از عنکبوت است که فراتر از تمایل به کشتن عنکبوت با دیدن آن در خانه است. افراد مبتلا به آراکنوفوبیا با دیدن عنکبوت به شدت مضطرب می شوند، معمولاً از جای خود می پرند، جیغ می زنند یا بی حرکت در یک جا می مانند. امکان دارد این واکنشها گاهی حتی با دیدن تصویر عنکبوت برانگیخته شود.
افراد مبتلا به آراکنوفوبیا به هر بهایی شده از مکان هایی که امکان پیدا شدن عنکبوت ها وجود دارد، اجتناب می کنند. چنین وضعیتی سبب می شود که فرد در فعالیت های خارج از منزل ، مانند کمپینگ یا پیاده روی، مشارکت نداشته باشد. آنها از نزدیک شدن به عنکبوت ها ، به ویژه نزدیک شدن کافی برای کشتن یا ازبین بردن آنها ، خودداری می کنند. آنها اغلب نیاز به کمک شخص دیگری برای انجام این کار دارند.
تصور میشود که فوبیا در نتیجه ترس ذاتی عنکبوتهای سمی می باشد که در صورت گزش توسط آنها منجر به اثرات منفی یا مرگ میشود.
-
افیدوفوبیا(ترس از مارها)
افیدوفوبیا ،ترس از مارها می باشد. گاهی اوقات این نوع فوبیا با هرپتوفوبیا اشتباه گرفته می شود، که به طور کلی ترس از خزندگان است، اما افراد مبتلا به اوفیدیوفوبیا ،ترس خاصی از مارها دارند. آنها با دیدن مار شگفت زده می شوند، اغلب می پرند، جیغ می زنند، یا گریه می کنند.
افراد مبتلا به اوفیدیوفوبیا،مانند آراکنوفوبیا، از مکان هایی که امکان وجود مارها در آنجا وجود دارد دوری می کنند و و از شرکت در فعالیت های خارج از منزل مانند کمپینگ یا پیاده روی اجتناب می کنند. برخلاف آراکنوفوبیا، این ترس به سادگی نگاه کردن به تصویر مار رخ می دهد.
تصور می شود که این فوبیا مانند آراکنوفوبیا، ترس ذاتی از گزیده شدن توسط ماری سمی باشد. همچنین می تواند ناشی از داشتن تجربه آسیب زا با مار باشد، مانند خیره شدن مار به او، شنیدن صدای هیس هیس کردن مار، یا حتی نیش زدن توسط مار باشد.
-
آکروفوبیا (ترس از ارتفاع)
آکروفوبیا، ترس از ارتفاع است. افراد مبتلا به آکروفوبیا معمولاً در پاسخ به موقعیتهایی که احساس میکنند از سطح زمین بالاترند،دچار علائم چرخش سرمی شوند که به آن سرگیجه نیز میگویند. این افراد در پاسخ به ارتفاعات، بی حرکت می مانند و نمی توانند از آن نقطه حرکت کنند.
در اکثر موارد، احساس اضطراب هنگام برگشت به سطح زمین، تسکین می یابد. افراد مبتلا به آکروفوبیا اغلب از موقعیت های مرتبط با ارتفاع اجتناب می کنند. شدت این نوع فوبیا در افراد بسیار متفاوت است. در برخی افراد، ترس از ایستادن در بالای یک ساختمان بلند شروع می شود، در حالی که در برخی دیگر با بالا رفتن از یک نردبان بروز می نماید.
علت ریشه ای این نوع فوبیا عدم داشتن اعتماد به نفس کافی در حفظ تعادل یا ترس از سقوط است. افراد مبتلا به آکروفوبیا تمایل دارند فاصله های عمودی را بیش از حد تخمین بزنند، به این معنی که در برخی ارتفاعات ، خود را بالاتر از سطح واقعی زمین تصور می کنند
-
آئروفوبیا (ترس از پرواز)
آئروفوبیا ،ترس از پرواز است. افراد مبتلا به آئروفوبیا هنگام پرواز به شدت مضطرب می شوند. به نظر برخی، این نوع فوبیا با ورود به هواپیما یا حتی فکر ورود به هواپیما رخ می دهد، در حالی که در برخی دیگر هنگام بروز آشفتگی در طول پرواز رخ می دهد.
افراد مبتلا به آئروفوبیا در صورت امکان سعی می کنند از پرواز اجتناب کنند. اگر پرواز برایشان کاملاً ضروری باشد با ناراحتی شدید تحمل می کنند، در حالی که برخی دیگر هیچ گاه به جایی نمی روند که نیاز به پرواز داشته باشد. افراد مبتلا به آئروفوبیا در روزهای منتهی به سفر، مضطرب و وحشت زده می شوند، تا جایی که این نوع فوبیا در کار یا زندگی اجتماعی آنها اختلال ایجاد می کند.
این نوع فوبیا ریشه در ترس سقوط هواپیما دارد. ممکن است این فوبیا ترکیبی از فوبیاهای دیگری باشد که در محیط هواپیما به اوج خود می رسد، مانند ترس از فضای محدود، ارتفاع، عدم فرار یا شیوع بیماری.
-
سینوفوبیا (ترس از سگ)
سینوفوبیا ،ترس از سگ است. معمولاً افراد مبتلا به سینوفوبیا با دیدن سگ فلج می شوند و علائم شدید اضطراب بر آنها مستولی می گردد.
افراد مبتلا به سینوفوبیا از قرار گیری در موقعیت هایی که امکان مواجهه با سگ وجود دارد، اجتناب می کنند، این تصمیم به واسطه اینکه در جامعه امروزی سگها به عنوان حیوانات خانگی به شمار می آیند، دشوار می باشد. به این دلیل آنهابا افرادی که سگ دارند، از جمله دوستان یا اعضای خانواده، تعاملات دشواری دارند. آنها از دوستی با صاحب سگ نیز خودداری می کنند.
معمولاً، این فوبیا در نتیجه داشتن تجربه منفی با سگها در زمان کودکی می باشد. ممکن است فرد در مقطعی با سگ پرخاشگری تعامل داشته باشد، یا شاهد گاز گرفتن یا تعقیب یکی از اعضای خانواده توسط سگ بوده باشد.
بروز این ترس ممکن است به طور غیرمستقیم با مشاهده ابتلای یکی از اعضای خانواده به سینوفوبیا رخ دهد.
-
آسترافوبیا (ترس از رعد و برق)
استرافوبیا، ترس از رعد و برق و تندر است. افراد مبتلا به آستروفوبیا ،دچار علائم شدید اضطراب در طول طوفان می شوند که گاهی در صورت تنها بودن شخص، تشدید می گردد.
افراد مبتلا به آستروفوبیا به احتمال زیاد دائماً از وضعیت آب و هوا مطلع هستند و در صورت وقوع طوفان از ترک خانه خودداری خواهند کرد. آنها غالبا در طول طوفان، مکانی امن برای پنهان شدن پیدا می کنند، تا سروصدایش کم باشد. حیواناتی مانند سگ و گربه نیز به این ترس دچار می شوند.
تصور می شود که ترس از رعد و برق در نتیجه تجربه حادثه ای آسیب زا مربوط به طوفان همراه با رعد و برق یا تندر باشد.
-
تریپانوفوبیا (ترس از تزریق آمپول)
تریپانوفوبیا، ترس از تزریق است که با نام ترس از سوزن نیز معروف می باشد. افراد مبتلا به تریپانوفوبیا در پاسخ به موقعیتهایی که نیاز به تزریق آمپول دارند، مانند تزریق واکسن یا واکسن، دچار اضطراب شدیدی می شوند.
این پاسخ اغلب در محل سوزن و قبل از انجام کار مورد نظر، رخ می دهد. این گونه افراد اغلب در پاسخ به سوزن، احساس سرگیجه یا حتی غش می کنند.
افراد مبتلا به تریپانوفوبیا به دلیل ترسی که دارند از انجام مراقبت های پزشکی دوری می ورزند. در برخی موارد، افراد با دیدن علائم تریپانوفوبیا در سایر افرادی که تحت تزریق قرار می گیرند، تحریک می شوند.
این اضطراب با ترس از بیمارستان ها، پزشکان و/یا به طور کلی اقدامات پزشکی که معمولاً شامل سوزن نیز می شوند، مرتبط می باشد.همچنین این نوع ترس در نتیجه داشتن تجربه آسیب زا هنگام مبادرت به انجام تزریق،نیز بروز می نماید.
-
فوبیای اجتماعی (اختلال اضطراب اجتماعی)
فوبیای اجتماعی که با نام اختلال اضطراب اجتماعی نیز شناخته می شود، ترس از موقعیت های اجتماعی است که معمولاً ترس از افرادی است که فرد مبتلا شناخت خوبی از آنها ندارد. اکثر افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی از ویژگی خجالتی بودن یا درونگرایی برخوردارند، اما موضوع اندکی بیش از این موارد است.
افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی به شدت از تعاملات اجتماعی می ترسند، به حدی که این ویژگی سبب تضعیف شدن و بروز اختلال در زندگیشان می شود. افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی از موقعیت های اجتماعی دوری می ورزند و گاهی اوقات تمایل به ترک کردن خانه شان را ندارند.
آنها معمولاً ترس از قضاوت توسط دیگران یا کمرویی بیش از حد در هنگام حضور در جمع دارند. آنها از شرمساری یا تحقیر در مقابل دیگران هراس دارند.
-
آگورافوبیا (ترس از موقعیتی که فرار از آن دشوار می باشد)
آگورافوبیا به روش های بسیار مختلفی تعریف می شود، اما به طور کلی به عنوان ترس از موقعیتی شناخته می شود که فرار از آن دشوار است یا نمی تواند هیچ کمکی در مواقع اضطراری از کسی بگیرد. تعاریف دیگر عبارتند از ترس از به تنهایی خانه را ترک کردن، ترس از شلوغی، یا ترس از حمله پانیک در ملاء عام . افراد مبتلا به آگورافوبیا مکان های خارج از خانه خود را ناامن می دانند.
معمولاً ،افراد مبتلا به آگورافوبیا ،دچار جرقه های ترس شدید می شوند که شبیه به حمله پانیک است. آنها از موقعیت هایی مانند سفر با وسایل حمل و نقل عمومی، بازدید از مرکز خرید، ایستادن در اتاق های شلوغ، مکانهایی با خروجی محدود، یا حتی قرار گرفتن در فضاهایی که کاملاً باز هستند، مکانی که بیش از حد در معرض دید دیگران قرار می گیرند، دوری می ورزند. گاهی علائم ترس آنها در صورت همراهی با فرد دیگری از بین می رود.
ریشه این نوع فوبیا، داشتن تجربه آسیب زا ، مانند مجروح شدن شدید یا مرگ عزیزان در موقعیت آسیب زا می باشد. این نوع فوبیا، نوعی ترس از قربانی جنایتی یا عملی تروریستی شدن ، قرار گرفتن در معرض بیماری یا تصادف می باشد.
-
میسوفوبیا (ترس از میکروب ها)
میسوفوبیا ، ترس از میکروبهاست. به فرد مبتلا به میسوفوبیا «میکروب هراس» نیز می گویند. آنها از کثیفی یا کثیف شدن؛ هر جا که میکروبی باشد، می ترسند.
افراد مبتلا به میسوفوبیا دست های خود را با وسواس می شویند یا از ضدعفونی کننده دست استفاده می کنند. آنها از فضاهای عمومی که حاوی سطوح بالایی از میکروب هاست، مانند توالت های عمومی اجتناب می نمایند. آنها تمایل به تمیزی بسیار دارند و کلیه وسایل خانه را ضد عفونی می کنند. معمولاً از لمس افراد دیگر اجتناب می ورزند. در موارد شدید این نوع فوبیا، آنها تمایلی به ترک خانه شان ندارند.
این نوع فوبیا ناشی از ترس ابتلا به بیماری در مواجهه با میکروب ها می باشد. این فوبیا مربوط به هیپوکندری می شود و در این وضعیت ، فرد بیش از حد نگران سلامتی خود می شود. در حالی که تصور می شود این نوع بیماری در ارتباط با اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) باشد، افراد مبتلا به OCD تمایل بیشتری به شستن دست هایشان تا قرار گرفتن در معرض میکروب ها دارند.
-
کلاستروفوبیا (ترس از فضاهای کوچک)
کلاستروفوبیا،ترس از فضاهای کوچک است. فضا می تواند در دامنه منطقه ای محدود، مانند کمد یا آسانسور، تا گیر افتادن در اتاقی شلوغ باشد، جایی که دیگران در حال تهاجم به فضای شخصی فرد هستند، متفاوت باشد.
هنگامی که احساس در دام افتادن در فرد رخ می دهد، دچار احساسات شدید اضطراب ، شبیه به حمله پانیک، می شوند، ، این نوع احساسات هنگام دور شدن از آن فضا یا موقعیت ، فروکش می کند. افراد مبتلا به کلاستروفوبیا تا جای ممکن سعی می کنند که در چنین موقعیت هایی قرار نگیرند.
امکان دارد ریشه این نوع فوبیا ،وقوع رویدادی آسیب زا مانند گیر افتادن برای مدتی در فضایی کوچک در دوران کودکی فرد باشد. افراد مبتلا به کلاستروفوبیا در مقایسه با افراد بدون کلاستروفوبیا تمایل به دورتر قراردادن فضای شخصی خود از بدنشان دارند. به عبارت دیگر، بروز تداخل در فضای شخصی آنها در مقایسه با دیگران راحتتر می باشد.
گلاسوفوبیا (ترس از سخنرانی در جمع)
گلاسوفوبیا، ترس از سخنرانی در جمع است. این نوع ترس، به عنوان نوعی اختلال اضطراب اجتماعی در نظر گرفته می شود، اما آنچه در افراد مبتلا به گلوسوفوبیا بیشتر مشخص است،ترس انها از صحبت کردن در مقابل گروهی از افراد می باشد. این نوع ترس متفاوت می باشد، از عصبی شدن بسیار هنگام ایستادن در مقابل جمعیت تا عدم توانایی صحبت کردن می باشد.
افراد مبتلا به گلاسوفوبیا تا حد امکان از صحبت کردن در جمع طفره می روند و معمولاً از مشاغلی که آنها را ملزم به سخنرانی عمومی می نماید، دوری می ورزند. ریشه این نوع فوبیا مانند فوبیای اجتماعی، ترس از خجالت کشیدن در مقابل دیگران است.
دسته بندی های عمده فوبیا (Phobia)
افراد تحت تاثیر دسته فوبیاهای مختلفی می باشند که عبارتند از فوبیا های مربوط به محیط طبیعی، حیوانات، موقعیت ها و درمان های پزشکی. هر دسته دارای مجموعه منحصربفردی از فوبیاهای خاص مرتبط هستند. افراد مبتلا به این نوع فوبیاها دچار بیش از یک فوبیا در یک گروه می شوند.
فوبیاهایی که در این دسته بندی ها قرار می گیرند از شایع ترین انواع فوبیا هستند. فوبیای دیگری نیز وجود دارد که در این دسته بندی ها قرار نگرفتند و به ترتیب حروف الفبا در این صفحه ذکر شدند.
-
محیط طبیعی
فوبیای محیط طبیعی شامل ترس از رویدادهای طبیعی، مکان های واقع در طبیعت یا وضعیتهایی که به طور طبیعی رخ می دهند.
موارد زیر نمونه هایی از فوبیای محیط طبیعی هستند:
- تاریکی هراسی – ترس از تاریکی
- آکروفوبیا – ترس از ارتفاع
- آنموفوبیا – ترس از باد
- آنتلوفوبیا – ترس از سیل
- آسترافوبیا- ترس از رعد و برق و تندر
- آب هراسی- ترس از آب
- جنگل هراسی- ترس از جنگل
- لیلاپسوفوبیا – ترس از گردباد و طوفان
- یخبندان هراسی – ترس از یخ یا یخبندان.
- دریا هراسی – ترس از دریا
-
حیوانات
فوبیای حیوانات، ترس از حیوانات خاص یا به طور کلی ترس از حیوانات است که به آن حیوان هراسی نیز می گویند. فوبیای حیوانات در زمره شایع ترین انواع فوبیای خاص می باشد.
لیستی از فوبیای حیوانات عبارتند از:
- آگریزوفوبیا-ترس از حیوانات وحشی
- گربه هراسی – ترس از گربه
- الکتروفوبیا – ترس از ماکیان
- زنبور هراسی – ترس از زنبورها
- عنکبوت هراسی – ترس از عنکبوت.
- بوینوفوبیا – ترس از گاو یا احشام
- وزغ هراسی- ترس از وزغ
- ستا فوبیا یا نهنگ هراسی – ترس از نهنگ
- خفاش هراسی – ترس از خفاش ها
- سگ هراسی- ترس از سگ.
- حشرات هراسی – ترس از حشرات
- اسب هراسی – ترس از اسب
- هرپتوفوبیا – ترس از خزندگان
- ماهی هراسی – ترس از ماهی
- موش هراسی – ترس از موش
- مورچه هراسی- ترس از مورچه ها
- مار هراسی – ترس از مارها.
- قورباغه هراسی – ترس از قورباغه
- کرم هراسی – ترس از کرم ها
- زنبور هراسی- ترس از زنبورها
- گاو نر هراسی – ترس از گاو نر
-
موقعیت ها
فوبیاهای موقعیتی، ترس از موقعیت های خاص هستند. افراد مبتلا به این فوبیا سعی دارند به هر قیمتی که شده از این وضعیت دوری ورزند، که می تواند تا حد زیادی سبب بروز اختلال در زندگی آنها می شود.
نمونه های فوبیاهای موقعیتی در لیست زیر یافت می شوند:
- آئروفوبیا – ترس از پرواز
- آگورافوبیا – ترس از شلوغی و فضاهای باز
- خودرو هراسی – ترس از حضور در خودرو
- تنها هراسی – ترس از تنها ماندن
- کلاستروفوبیا – ترس از فضاهای محدود
- سفر هراسی – ترس از سفر
-
درمان پزشکی
فوبیاهای پزشکی شامل ترس از درمان های پزشکی، بیماری های نیازمند به درمان پزشکی یا افرادی که تحت درمان پزشکی قرار می گیرند.
برخی از نمونه فوبیاهای درمان پزشکی عبارتند از:
- تیزهراسی – ترس از اشیاء نوک تیز مانند سوزن
- خون هراسی – ترس از خون
- بیماری هراسی – ترس از بیماری
- آمپول هراسی – ترس از سوزن یا تزریق
- پزشک هراسی – ترس از پزشکان
- دندانپزشک هراسی – ترس از جراحی دندان
- بیماری هراسی – ترس از بیماری
- داروهراسی – ترس از داروها
کمک جهت درمان فوبیا (Phobia)
وقتی فوبیا سبب اختلال در زندگی روزمره فرد شود، تا جاییکه سبب ناتوان سازی فرد گردد، افراد به دنبال کمک جهت درمان فوبیای خود می گردند.
درمان های مختلفی برای رفع فوبیا وجود دارد که عبارتند از:
- درمان از راه دور: در این نوع خدمات درمانی، بیماران از هر مکانی به متخصص بهداشت روان دارای مجوز مرتبط می شوند. بیماران به جای طی مسیر به مطب برای درمان بیماری، مبادرت به درمان از راه دور از خانه با استفاده از وب کم و سایر فناوری ها می نمایند .
- رفتار درمانی شناختی (CBT)
معمولاً، CBT برای درمان اختلالات اضطرابی از جمله فوبیا استفاده می شود. در درمان از طریق CBT، چارچوب بندی مجدد افکار اضطراب زا و نحوه تغییر رفتار در پاسخ به منشاء بروز فوبیا را فرا می گیریم.
- مواجهه درمانی: در مواجهه درمانی، با همراهی درمانگر جهت مقابله با منشاء فوبیا اقداماتی انجام می شود، بنابراین نحوه کنترل اضطراب را فرا می گیریددر ابتدا با تصور منشاء فوبیا، پردازش افکار و سپس مشاهده تصاویر یا ویدئوهای منبع فوبیا شروع می کنید. در نهایت، بیمار شخصا خود را در معرض منشاء فوبیا قرار می دهد.
- داروها: تحقیقات نشان میدهد که برخی از بیماران مبتلا به فوبیای خاص از مصرف داروهای SSRI که معمولاً برای درمان افسردگی استفاده میشوند، این داروها در در صورتی که فوبیای خاص در رابطه با موقعیتی خاص مانند پرواز یا سخنرانی در جمع باشد، سودمند واقع می شوند. جهت کاهش علائم فوبیای خاص بهره می برند. داروها ، بهترین روش درمان برای هر کسی در نظر گرفته نمی شود،چراکه علائم فوبیا به محض توقف مصرف داروها،باز میگردد.
- تکنیک های آرام سازی: تکنیک های آرام سازی ، مانند تمرینات تنفسی و فعالیت بدنی، نحوه مقابله با نشانه های فوبیا را به افراد می آموزد تا هنگام مواجهه با منشاء فوبیا ، آرام تر شوند.
تشخیص فوبیا (Phobia)
فوبیا همیشه صریحا تشخیص داده نمی شوند. اکثر افراد مبتلا به فوبیا به طور کامل از این مشکل آگاه هستند.
گاهی اوقات شخص مبتلا به فوبیا، زندگی با فوبیا را انتخاب می کند و مراقب است که از شی یا موقعیتی که از آن می ترسد اجتناب کند.
اما اگر فوبیا دارید، تلاش مداوم برای اجتناب از چیزی که از آن می ترسید ، وضعیت را بدتر می کند. در صورت ابتلا به فوبیا ، از پزشک عمومی تان کمک بخواهید. پزشکان،شما را به متخصص حرفه ای درر زمینه رفتار درمانی، مثلا روانشناس ارجاع می دهند.
درمان فوبیاها
اکثر فوبیاها با موفقیت درمان می شوند.
فوبیای ساده از طریق قرار گرفتن تدریجی در معرض جسم، حیوان، مکان یا موقعیتی که باعث ترس و اضطراب می شود، درمان می گردد. این نوع فوبیا به عنوان درمان حساسیت زدایی یا خوددرمانی شناخته می شود.
شما می توانید این روش ها را با کمک متخصص یا به عنوان بخشی از برنامه خودیاری بکار برید. درمان فوبیای پیچیده اغلب طولانی تر است و شامل درمان های گفتاری مانند:
- مشاوره
- روان درمانی
- رفتار درمانی شناختی
برای کمک به اضطراب ناشی از فوبیاهای خاص، دارو تجویز می شود.
داروهایی که استفاده می شود عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی
- آرام بخش ها
- بلاکرهای بتا
فوبیا چقدر شایع است؟
فوبیا ، نوع شایع اختلال اضطرابی است.
آنها می توانند هر کسی را بدون در نظر گرفتن سن، جنس و پیشینه اجتماعی تحت تاثیر قرار دهند. برخی از شایع ترین فوبیاها عبارتند از:
- آراکنوفوبیا – ترس از عنکبوت ها
- ترس از فضاهای بسته – ترس از فضاهای محدود
- آگروفوبیا- ترس از فضاهای باز و مکان های عمومی
- فوبیای اجتماعی- ترس از موقعیت های اجتماعی
ثبت ديدگاه