فهرست مطالب
سرترالین (Sertraline) چیست؟سرترالین متعلق به دسته ای از داروهای ضد افسردگی است که به عنوان مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) شناخته می شوند. سرترالین با نام تجاری Zoloft فروخته می شود و نسخه های عمومی آن نیز وجود دارد. در اکثر داروخانه ها موجود است. متخصصان مراقبت های بهداشتی می توانند بیش از 30 داروی مورد اعتماد را برای کمک به افسردگی و بهبود کیفیت زندگی فرد تجویز کنند.
چگونگی عملکرد سرترالین
سرترالین میزان سروتونین موجود در مغز را افزایش می دهد. سرترالین مکانیسم اثر مشابه به سایر داروهای SSRI دارد که با افزایش میزان سروتونین موجود در مغز عمل می کند. سروتونین،انتقال دهنده عصبی یا پیام رسان شیمیایی است که در تنظیم بسیاری از عناصر زندگی روزمره افراد از جمله خلق و خو، خواب، پاداش ها، یادگیری و حافظه نقش دارد. تحقیقات به عمل آمده، افسردگی را با سطوح پایین سروتونین مرتبط دانسته اند. سرترالین میزان سروتونین موجود در مغز را افزایش می دهد و به کاهش عدم تعادل شیمیایی و بهبود خلق و خوی کلی فرد کمک می کند.
سایر SSRI های نامبرده توسط منبع قابل اعتماد عبارتند از:
- اسیتالوپرام (لگزاپرو)
- سیتالوپرام (سلکسا)
- فلووکسامین (لیووکس، لیووکس CR)
- فلوکستین (پروزاک،سارافم،سیمبیاکس)
- پاروکستین( پاکسیل، پاکسیل CR، پکسوا)
- ویلازودون (ویبرید)
مصارف سرترالین (Sertraline)
منبع مورد اعتماد سازمان غذا و دارو (FDA) خاطرنشان می کند که افراد برای درمان افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات خلقی سرترالین مصرف می کنند.کاربرد اصلی سرترالین برای درمان افسردگی است، اگرچه ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی نیز این دارو را برای کمک به درمان سایر بیماری ها، از جمله موارد ذیل ارائه کردند:
- اختلال وسواس فکری جبری یا OCD
- اختلال هراس
- اختلال اضطراب اجتماعی
- اختلال استرس پس از سانحه یا PTSD
- اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی – برای کاهش نفخ، نوسانات خلقی، تحریک پذیری و حساسیت سینه
امکان دارد پزشک سرترالین را برای درمان سایر مسائل مانند اختلال عملکرد جنسی یا سردرد تجویز کند. هر کسی که علاقه مند به مصرف آن در طیف وسیعی از کاربردهاست باید با پزشک مشورت کند.
نحوه مصرف سرترالین
سرترالین به صورت قرص خوراکی یا مایع در دسترس است.به طور معمول، بیمار یک دوز را در صبح یا عصر، یک بار در روز مصرف می کند. افرادی که از آن برای درمان اختلال نارسایی پیش از قاعدگی استفاده می کنند، ممکن است آن را هر روز یا فقط در روزهای خاصی از ماه مصرف کنند.
با توجه به گفته های اتحادیه ملی بیماری های روانی، سرترالین در دوزهای زیر موجود است:
- قرص 25 میلی گرمی
- قرص های 50 میلی گرمی
- قرص های 100 میلی گرمی
- 20 میلی گرم در هر لیتر مایع
فردی که سرترالین مصرف می کند باید دستورالعمل های کلی ذیل را رعایت نماید:
- آن را هر روز تقریباً در همان زمان مصرف کنید.
- با یا بدون غذا مصرف شود.
- تمام دستورالعمل های روی بسته بندی نسخه و پزشک را دنبال کنید.
- اگر یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید، اما روز بعد دوز آن را دو برابر نکنید.
- طبق تجویز ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ،مصرف کنید.
هنگام استفاده از مایع، آن را در یک نوشیدنی رقیق کنید. طبق گفته مجموعه ملی پزشکی، فرد باید 4 اونس (نصف فنجان) دارو را با یکی از نوشیدنی های زیر مخلوط کرده و بلافاصله آن را بنوشد:
- اب
- سودا لیمو
- آب پرتقال
- لیموناد
- دمنوش زنجبیل
با این حال، دوز مناسب بسته به سن و وزن فرد متفاوت خواهد بود.
به طور معمول، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی دوز کم را تجویز می کند و مقدار آن را در طول زمان افزایش می دهد، اما نباید بیش از یک بار در هفته باشد. ممکن است چندین هفته طول بکشد تا فرد پی به اثر سرترالین ببرد.
افراد نباید بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع کنند، حتی اگر احساس بهتری داشته باشند. چرا که حین اثرگذاری دارو در صورت عدم مصرف یک دوز ، منجر به بازگشت علائم خواهیم شد.
عوارض جانبی خفیف سرترالین (Sertraline)
امکان دارد عوارض جانبی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در صورت بروز عوارض جانبی شدید یا عدم رفع عوارض جانبی، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.
عوارض جانبی شایع سرترالین عبارتند از:
- حالت تهوع
- اسهال
- سردرد
- خشکی دهان
- تعریق
- عصبی بودن
- احساس بی قراری
- خستگی
- مشکل خواب
- اختلال عملکرد جنسی
معمولاً این عوارض پس از یک یا دو هفته اول مصرف از بین می روند. با این حال، اختلال عملکرد جنسی اغلب با گذشت زمان کاهش نمی یابد.
عوارض جانبی شدید سرترالین (Sertraline)
در داخل بسته زولوفت بیان شده است که این دارو و سایر داروهای ضد افسردگی سبب افزایش بروز خطر افکار یا اقدامات خودکشی در افراد 24 سال یا کمتر می شوند.
به هرگونه تغییر جدید یا ناگهانی در خلق و خو، رفتار، افکار یا احساسات بسیار توجه کنید و در مورد این تغییرات با خدمات دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.
سایر عوارض جانبی شدید سرترالین شامل موارد زیر می باشد:
- سندرم سروتونین
- سطوح کم سدیم
- مشکلات چشمی مانند گلوکوم با زاویه بسته
- افزایش خطر خونریزی، به ویژه هنگامی که فرد از داروهای رقیق کننده خون یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نیز استفاده می کند.
مصرف سرترالین در کودکان باعث کاهش وزن و اشتها می شود. احتمالا پزشک اطفال وزن آنها را کنترل خواهد کرد.
اثرات قطع ناگهانی سرترالین
اگر فردی مصرف سرترالین را ناگهانی قطع کند، به مشکلات خواب، وزوز گوش یا تحریک پذیری دچار می شود.
در صورت امکان، فرد باید به تدریج سرترالین را ترک کند. قطع ناگهانی دوز سبب بروز عوارض جانبی زیر می شود:
- وزوز گوش
- بی قراری
- تحریک
- اضطراب
- حالت تهوع
- سرگیجه
- رعشه
- گیجی
- مشکلات خواب
- تشنج
هشدارهای سرترالین (Sertraline)
مصرف سرترالین در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان زیر 24 سال اخطار داده شده است. سرترالین سبب افزایش افکار یا اعمال خودکشی در فرد می شود.
والدین و مراقبان باید پزشکان را از هرگونه سابقه خانوادگی خودکشی آگاه کنند. شناخت علائم احتمالی افکار یا اعمال خودکشی نیز مهم است.
بزرگسالان طی دو ماه اول مصرف سرترالین و همچنین هنگام افزایش دوز مصرفی توسط پزشک ،دچار افکار خودکشی می شوند.
با دقت به علائم ذیل نگاه کنید:
- تحریک
- بی قراری
- اقدام به کاری بدون فکر کردن
- مشکل در خوابیدن یا ماندن در خواب
- اضطراب جدید یا تشدید شده
- افسردگی جدید یا بدتر
- رفتار خشونت آمیز
- بی قراری شدید
- هیجان دیوانه وار یا غیرعادی
- نگرانی شدید
- موارد وحشت زدگی
- افکار خودزنی
- برنامه ریزی یا اقدام به خودکشی
علاوه بر این، توجه به عوارض جانبی بسیار مهم است. در صورت شدید بودن یا از بین نرفتن عوارض، با پزشک صحبت کنید.
افرادی که سرترالین مصرف می کنند ، آزمایش مواد مثبت خواهند داشت. قبل از انجام آزمایش مواد، از متخصص مراقبت های بهداشتی مشاوره بخواهید.
در مصرف اولین بار سرترالین، بلافاصله پس از مصرف دوز از ماشین آلات سنگین استفاده نکنید یا از رانندگی اجتناب کنید، تا زمانی که نحوه واکنش بدنتان مشخص شود . برخی از افراد همچنان دچار سرگیجه، خستگی یا سایر عوارض می شوند که قضاوت پس از دوزهای مصرفی را مختل می کند. هنگام مصرف سرترالین از نوشیدن الکل خودداری کنید.
تداخلات دارویی سرترالین (Sertraline)
مصرف برخی از داروها با سرترالین تداخل دارد. چنین تداخلی سبب بروز عوارض جانبی ناخواسته می شود یا باعث افزایش و کاهش میزان اثر داروها می شود.
افراد نباید در حین مصرف سرترالین یا تا 2 هفته پس از قطع، از هیچ گونه مهارکننده مونوآمین اکسیداز – نوع دیگری از داروهای ضد افسردگی که معمولاً MAOI نامیده می شود – استفاده کنند.
مصرف سرترالین همراه با سایر داروهایی که بر سروتونین اثر می گذارند ،سبب افزایش بروز خطر ابتلا به سندرم سروتونین می شود. این سندرم شامل طیف وسیعی از علائم، از جمله بی قراری و از دست دادن هماهنگی عضلات است.
برخی از داروهایی که سروتونین را تحت تأثیر قرار می دهند عبارتند از:
- داروهای میگرن به نام تریپتان
- برخی دیگر از داروهای ضد افسردگی
- برخی از داروهای ضد درد، مانند ترامادول
- آنتی بیوتیکی به نام لینزولید
افراد در حین مصرف سرترالین نباید پیموزاید مصرف کنند. پیموزاید ، آنتی سایکوتیک است که به درمان سندرم تورت کمک می کند.
همچنین در مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن، وارفارین و آسپرین احتیاط کنید. سرترالین خطر خونریزی مرتبط با این داروها را افزایش می دهد.
قیمت دارو
سرترالین در انواع برند و ژنریک موجود است. اکثر طرح های بیمه و مراقبتهای پزشکی هزینه نسخه عمومی سرترالین را تحت پوشش قرار می دهند. در این صورت، فرد فقط هزینه دارویی مربوط به طرح بیمه خود را پرداخت خواهد کرد.
سرترالین در مقابل داروهای مرتبط
قبل از شروع مصرف سرترالین، باید سابقه دارویی خود را با پزشکتان در جریان گذارید. به نظر پزشکان ، سرترالین ، بهترین دارو برای درمان افسردگی می باشد.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد سرترالین به سایر داروهای ضد افسردگی ارجحیت دارد. به عنوان مثال، یک بررسی پزشکی بر اساس تقریبا 60 مطالعه مشخص کرد که سرترالین از سایر داروهای ضد افسردگی موثرتر است. با این حال، محققان اذعان کردند که اکثر مطالعات از کیفیت پایینی برخوردار بودند.
تاثیر داروها بر هر فردی متفاوت است و امکان دارد آنچه برای یک فرد خوب عمل می کند ، برای دیگری مفید نباشد. قبل از مصرف سرترالین، فرد باید سابقه دارویی و سابقه خانوادگی خود را با پزشک در میان بگذارد، او باید عوارض جانبی احتمالی دارو را شرح دهد. در برخی افراد، گزینه دارویی دیگر مناسب تر است.
خلاصه
سرترالین ، داروی ضد افسردگی است که می تواند به درمان افسردگی و سایر اختلالات خلقی کمک کند.
برخی افراد دریافتند که مصرف سرترالین به آنها کمک می کند تا علائم خود را کنترل کنند. امکان دارد برخی دیگر دچارعوارض جانبی غیرقابل کنترل شوند. اگر این اتفاق افتاد، قبل از قطع دارو، به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی که جایگزین هایی را توصیه می کند، مراجعه کنید.
سرترالین نیز مانند سایر داروها، از عوارض جانبی خفیف تا شدید برخوردارست. مانند هر درمان دیگری، قبل از مصرف دارو، مزایا و عوارض جانبی احتمالی را با پزشک در میان بگذارید.
ثبت ديدگاه